Paříž část II. - cesta do Paříže a večer v Paříži


Po příjemné snídani a poněkud vřelém rozloučení na hotýlku ve Frankfurtu nad Mohanem jsme vyrazili na cestu po dálnicích až do Paříže. Německá síť dálnic není moc bohatá na benzinky, ale když už jsme někde stavěli, hledali jsme takovou, aby měla LPG (ve Francii pojmenované GPL). Když jsme dojeli na jednu čerpací stanici, která LPG měla (stálo kolem 1 eura za litr (pozn. u nás stojí kolem 15 Kč/litr)), byl problém s redukcí, která je v Německu speciální a našroubovává se.. bohužel našroubovat na náš otvor od LPG od auta opravdu nešla. Zkoušeli jsme to my, zkoušel to technik z benzinky, a nic. Tak jsme pokračovali dál do Francie. Ve Francii mají kupodivu koncovku, která na náš typ otvoru na LPG od auta pasovala. Francie se nám začala moc líbit :)

V Německu se momentálně jezdí na dálnicích zadarmo, což od roku 2019 ale už pravda nebude, tak pozor na to. Naopak ve Francii mají mýtné brány, které si od Vás buď vezmou peníze a nějakou dobu jedete, anebo Vám prvně dají lístek a až poté platíte. Naše první placení bylo trošku na dýl, protože jsme moc nechápali, proč máme prvně platit. Potom jsme se dovolali na nějakou slečnu na francouzských informacích a ta nám po asi 3 dotazech nervozně a naštvaně do sluchátka zařvala "JUST PAY IT!" :)).. tak jsme zaplatili a jeli :))

Co se týče cesty a navigace, je dobré jet s nejnovější verzí navigace. Občas se dálnice opravují či překopávají a pak to ani navigace nebere a naviguje často špatně, nebo se jednoduše najednou přepne a zvolí jinou trasu. To je fajn, jen občas v krizových situacích na silnici, kdy vedle váš partner roste ze stavu dopravy a Vy najednou nevíte, kam vlastně jet, je to naprd. No občas to od partnera chtělo silné nervy - se mnou a i s navigací.

Cesty v Paříži jsou poněkud rušné. Je to dáno hlavně stylem řízení Francouzů. Úplně běžně jedou ještě na červenou, cpou se do křižovatky, i když už by měl jet druhý směr a ten pak nemůže projet, takže se zaseká celá doprava... No přítel řídil jeden den přes Paříž, když jsme jeli do Versailles přes centrum kolem Vítězného oblouku, kde je asi 5 až 7 pásů pro auta a byl na nervy, nadával a evidentně měl co dělat, aby nevyskočil z auta :).

Nejlepší je proto jezdit metrem. V tom nejužším okruhu města se dostanete metrem kam chcete. Na poznání Paříže a památek je to nejlepší způsob cestování - rychlý a dostupnost je opravdu 100%.

 


Jakmile jsme dojeli na místo, kde jsme měli ubytování, v Paříži, zaparkovali jsme a šli jsme se ubytovat. Byteček byl malý, dvě ložnice (kdy jednu jsme měli pro sebe já a přítel), kuchyň, obývací pokoj a samostatná koupelna a wc. Byla sobota a navíc velikonoční svátky, takže naše bytná Mathilda se v bytě neukázala až do pondělního večera. Byt byl skvěle situován - v dostupnosti metra, ale ne v úplném centru a v místě, kde bylo menší sídliště bytů. Byl tam klid a ticho, ale kousek od nás byl menší supermarket, pizzerie a v dosahu tři stanice metra.
Jakmile jsme si vybalili věci na bytě, šli jsme vyřídit - koupit lístky na metro a na stanici metra Bercy pak i Museum Passy. Museum Pass Vám totiž vydají jen na určených místech - v muzeích nebo různých kulturních centrech. My jsme zvolili muzeum filmu, které vypadalo slibně.
Jakmile máte lístky na metro a Musseum Passy plus mapy Paříže, jste držiteli tří základních věcí, bez kterých se turista v Paříži neobejde.

Po celém dnu na cestách jsme měli samozřejmě hlad. Jídlo v Paříži je možné si obstarat buď v různých rychlých občerstveních v centru, kde je levno a různé McDonaldy a KFC nabízejí podobné věci na jídlo jako u nás, nebo si jednoduše koupit v supermarketu velkou bagetu, která je oproti ČR velmi levná (0,4 euro) a k tomu nějaký salám, sýr,.., anebo využít všemožných pizzerií, kde pizza vyjde kolem 12 euro. Rozhodně nedoporučujeme chodit do restaurací např. indických či čínských s tím, že máte hlad, že jste turisti a něco si dáte. Sice jsme řekli co, ale výsledná cena se záhadně vyšplhala velmi vysoko. Takže informovat se předem, co kolik stojí a co vlastně dostanete. Ale jídlo v této indické restauraci bylo skvělé a nemělo chybu (až na cenu).



Komentáře

Oblíbené příspěvky