Paříž - část I. - cesta přes Frankfurt nad Mohanem


Paříž...město zamilovaných, dechberoucích památek, romantiky, ale i egoistických Francouzů, kteří nedodržují silniční předpisy.




Před asi dvěma měsíci jsme se s přítelem rozhodli, že chceme poznat Paříž. Nebo spíš já se rozhodla a přítel přikývl? :)) No, každopádně jsme chtěli oba poznat krásy tohoto města a tak jsme začali plánovat.

První věc, kterou je fajn vyřešit - jaký typ zájezdu chcete absolvovat. Zda s cestovkou nebo na vlastní pěst, nebo organizovaný zájezd s programem, nebo mít svůj vlastní volný program. A také zda pojedete autem, sami...nebo autobusem, vlakem či poletíte.
Já ze zdravotních důvodů mám zakázáno létat letadlem, takže si přítel zvykl, že na dovolenou můžu jen po zemi. A protože už jsme minulý rok absolvovali dovolenou do Janova autem, bylo rozhodnuto. Naše cesta do Paříže bude po dálnici.

Ještě před samotnou cestou do Paříže je fajn vyřešit ubytování. My zvolili cestu využít ubytování přes Airbnb. Ovšem čím dřív budete vědět, že pojedete, tím ubytování seženete levněji a blíž centru. Sehnali jsme tak ubytování u jedné mladé slečny, která pronajímala pokoj v bytě. Na přespání to bylo super, navíc slečna se tam od 31.3. až do 2.4. neukázala, takže jsme měli byt prakticky pro sebe. Výhodou bylo, že v rámci ubytování bylo i parkování, což nám usnadnilo celý pobyt a nemuseli jsme řešit parkování v Paříži. Ubytování se dá sehnat přes Airbnb na týden od cca 10 000,-Kč, na tuhle cenu se na booking.com nedostanete za týden pro dva, ať se snažíte sebevíc :)

Pokud můžu ještě poradit, je dobré si před začátkem návštěv po památkách vyřídit jednak jízdenku na metro na 1, 2, 3 či 5 dnů od 12 euro až po 38 euro za osobu, a také tzv. Museum Pass  (foto dole), což jsou předplacené vstupy na hlavní pařížské památky - můžete si pořídit na 2 dny, 4 dny či 6 dní. Cena je od 48 euro až po 74 euro. Pokud jdete hlavně na památky, je to výhodné a často s tímto pasem pouští přednostně. Je ale dobré zjistit si, na jaké památky tento pas platí, a jaké chcete vy zrovna navštívit. Pas neplatí třeba na vstupy na Eiffelovu věž.
Co se týče Eiffelovy věže, tam je dobré si zabookovat vstup na stránkách Eiffelovky, a to nejlépe tak dva až tři měsíce předem, aby bylo volno a měli jste jistotu, že se na věž dostanete. Jinak si totiž vystojíte dlouhé fronty na lístky. Ovšem doporučuji si do druhého patra vyjít pěšky a pak jet nahoru výtahem. Mnohem více si to užijete.
Dále je dobré si uzavřít pojištění, turistické... existují různé typy, v různé výši a jde to vyřídit i přes internet.
Tak to spíš úvodem nějaké rady a postřehy před cestou.

Cesta 
Zhruba 12 hodin cesty jsme si rozplánovali do dvou dnů - s přespáním v Frankfurtu nad Mohanem. Celkem by celá cesta trvala asi 12 hodin, ale do Frankfurtu to trvalo něco kolem 6 hodin. Vyjížděli jsme  30. 3. v 8:30  hodin ráno a cesta byla relativně v pohodě - s navigací po D1 k Praze a pak přes Rozvadov dál na Nurnberg, až do Frankfurtu. Cesta nebyla ucpaná, bylo vidět, že více jedou lidi opačným směrem, takže nebyly zácpy. Jedinou nevýhodu jsme spatřovali v tom, že v Německu není až tak časté, že jsou kolem dálnice pravidelně benzínky. Spíš zde narazíte na odpočívadla s toaletami, ale ty jsou často v dost děsném stavu. Takže je lepší se zásobit jídlem a pitím už v Česku, a německé dálnice pak využít vyloženě jako rychlou spojnici mezi startem a cílem cesty.

Frankfurt nad Mohanem
Asi dva týdny před cestou jsme si zabookovali přes booking.com hotel se snídaní v centru Frankfurtu. Malý příjemný hotýlek s parkováním a snídaní byl nedaleko od centra a místní recepční byli až moc milí na mého přítele :))) A asi nejspíš něčím nadopovaní, protože byli strašně akční a pořád usměvaví. Ale nic proti nim.
Ubytování bylo v pohodě. Jen WC a sprcha bylo společné asi pro 4 pokoje. Což nám ale nevadilo, protože jsme to brali jako nocleh a další den jeli dál. Na pokoji byla televize, lednička s pitím zdarma a normální vybavení pokoje.
Co nás trošku překvapilo bylo okolí hotelu, které v jedné části bylo docela hrozivé a plné feťáků, alkoholiků a zdrogovaných individuí. Ti po nás pokřikovali a přítel trnul, co nám můžou udělat.

Po pár blocích, kdy jsme se dostali více do centra, už se Frankfurt ukázal jako relativně živé město sice se spoustou uprchlíků, ale taky mrakodrapů, mostů a zajímavým propojením staré architektury s tou moderní a novou.




To, jak mají spojeny staré domečky a vedle napojeny nové moderní budovy, by jim mohl leckterý okrsek v kterémkoliv jiném městě závidět.





 




 




Musím pochválit i promenádu u řeky, která je kouzelná a zajímavá svým jedinečným způsobem.
                                                   







 


Ve starém městě pak doporučuji si zajít na jídlo, ať už bratwurst s přílohou, anebo je zde možnost využít pohostinnosti italských podniků, kaváren, anebo cukráren. Ceny jsou relativně příznivé, na to, že to je v centru Frankfurtu.



------------------------------------------------------------------------

Museum Pass na  6 dní




















Webové stránky, které by mohly pomoci:
Museum Pass - http://en.parismuseumpass.com/rub-t-price-36.htm
Lístky na metro - https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs/paris-visite-travel-pass
Vstup na Eiffelovu věž - https://www.toureiffel.paris/fr
Airbnb - https://www.airbnb.cz/
Pojištění - https://www.top-pojisteni.cz/


Komentáře

Oblíbené příspěvky